Een eetstoornis is niet zomaar iets. Het is een ernstige ziekte die niet vanzelf overgaat. Hier op een goede manier mee omgaan, is een enorme uitdaging voor ouders. Het lastige is dat het kind in kwestie misschien helemaal niet vindt dat er sprake is van een probleem. Voor de fysieke en mentale gesteldheid van het kind is het echter ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen. Professionele hulp is hierbij essentieel.
Huisarts of specialisten?
Er zijn verschillende vormen van professionele hulp. Naar de huisarts gaan is een mogelijkheid. Je huisarts kan het alleen niet in zijn eentje. In de meeste gevallen is professionele hulp de sleutel naar een succesvolle behandeling, ook op de lange termijn. Specialisten voor de behandeling van eetstoornissen weten waar het kind baat bij heeft. Dit komt het herstel alleen maar ten goede. Bovendien neemt je kind eerder iets aan van een buitenstaander dan van een van de ouders.
Erken het probleem en bespreek het
Erkenning van het probleem is belangrijk. Niet alleen bij het kind, maar ook bij jezelf. Voor een ouder is het zaak om er te zijn voor het kind. Bespreek het probleem, houd rekening met je kind en bescherm je kind tegen meningen van anderen. Die gaan er namelijk onherroepelijk zijn. Het lastige van een eetstoornis is dat eten en drinken iedere dag gedaan wordt en dat het bij anderen een populair gespreksonderwerp is. Zodra het over eten of afvallen gaat, kan er een uitbarsting van woede komen. Behoud het geduld en blijf benadrukken dat je er bent voor je kind.
Wat eten jullie?
Eten is een levensbehoefte en een grote uitdaging voor mensen met een eetstoornis. Dit gaat ongetwijfeld voor een hoop discussie zorgen. Structuur is belangrijk, dit geeft je kind houvast en meteen een manier om ervoor te zorgen dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een goede structuur is de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, diner) met driemaal een tussendoortje. Spreek met je kind af dat deze structuur wordt aangehouden. Dan heb je al een grote stap gezet in de behandeling van de eetstoornis. Houd het bij gezonde maaltijden, daar heeft je kind het meest aan.
Eetbuien
Bij een eetstoornis wordt vooral gedacht aan weinig of helemaal niet willen eten. Eetbuien vallen hier echter ook onder. En die kunnen ook voorkomen bij kinderen met anorexia. Voor een ouder is het niet eenvoudig om goed om te gaan met een eetbui. Ook in dit geval zijn regels belangrijk. Een zeldzame eetbui is helemaal niet erg, zolang het geen extreme vormen aanneemt. Drie slagroomtaarten achter elkaar eten, is echt geen goed idee. Maar een dubbele avondmaaltijd is in principe geen probleem. Zolang het niet structureel gebeurt.
Voor alle eetstoornissen geldt dat communicatie de sleutel is. Maak de stoornis bespreekbaar en zorg voor eerlijkheid van beide kanten. Combineer dit met professionele hulp en het tij kan snel gekeerd worden. Voor je het weet, zitten jullie samen te genieten in een restaurant.